Våra forskare i media

Hur viktig är industrin för Västra Götaland?

[2019-02-12] 12.2.2019 07:00:00 | Teknikföretagen Dela Västra Götalands län har en lång tradition av företagsamma industriföretag, företag som är basen för vårt välstånd och vår välfärd. Men hur viktig är industrin för länet idag?

[Via TT - Pressmeddelanden]

Bakslag vid bensinpumpen - klimatet och koldioxidskatten

[2019-02-07] Vad krävs för att rädda världen undan klimatförändringarna? Sätt ett pris på koldioxid, svarar experterna. Hur då? Genom höjda bränsleskatter, säger politikerna. Men så kom de gula västarna.

[Sveriges Radio P1]

Ny syn på tillväxt - hon skrotar BNP

[2019-02-06] Mäter verkligen ekonomisk tillväxt också framgång? Det tycker inte Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern, som inför ett alternativt sätt att se på just tillväxt - och en ny jakt på lycka.

THE IMPACT OF THE FIRST WOMEN JURORS ON COURTROOM DECISIONS

[2019-02-06] The addition of women to juries in England in the early twentieth century had a significant impact on conviction rates, particularly for cases in which women were prominent as victims or defendants.

[Royal Economic Society]

Klimatforskningen väcker starka känslor

[2019-01-31] I en ny insändare efterlyser Dag Sandahl odiskutabla basfakta om klimatet. Han fortsätter i övrigt att ifrågasätta klimatförändringarna och människans åtgärder för att minska förändringarna.

[Östra Småland]

Vill SD utrota fattigdom över huvud taget?

[2019-01-28] Svar till Tomas Brandberg (SD) och Jonas Ellerstrand (SD), BT 20/1.

[Borås Tidning]

Forskare: Så får vi bättre miljöpolitiska lösningar

[2019-01-24] Dagens globala miljöproblem är komplexa och kan inte lösas ett i taget. Därför behövs forskning som kan hjälpa politiken att hitta bättre lösningar.

[Tidningen Syre]

Bästa skatten för miljön

[2019-01-23] Vilket är det bästa sättet att med politik stoppa klimatförändringarna? Svaret är: skatt på koldioxid och subventioner på förnyelsebar energi. I alla fall enligt en ny vetenskaplig artikel från Göteborgs universitet.

[Offentliga Affärer]

Tveksamt om Fairtrade erbjuder väg ut ur fattigdom

[2019-01-20] Svar till Anders Hjort, BT 14/1. Anders Hjorth, ordförande i Fair Trade Shop Borås, vill att Borås ska fortsätta att vara en Fairtrade City.

[Borås Tidning]

Styrmedel för en hållbar värld

[2019-01-18] Hållbar utveckling En hållbar värld kräver en hel flora av styrmedel, både lokalt, och globalt.

[Miljö & Utveckling]

Forskare: Det här är bästa skatten för miljön

[2019-01-17] Skatt på koldioxid och subventioner på förnyelsebar energi. De är de mest effektiva politiska styrmedel vi har för att stoppa klimatförändringarna. Detta enligt en ny vetenskaplig artikel.

[SVT Nyheter]

New policy design needed to tackle global environmental threat, according to report

[2019-01-11] Credit: CC0 Public Domain A pioneering new report has devised a seven-point plan to help policymakers devise new, coherent and collaborative strategies to tackle the greatest global environmental threats.

[PhysOrg.com]

Så kan styrmedel användas för att hantera de globala miljöproblemen

[2019-01-11] Globala miljöproblem kan hanteras med hjälp av styrmedel som koldioxidskatter, bygg- och tekniknormer och stöd till ny teknik, men frågan är komplex och flera miljöproblem måste adresseras samtidigt för att nå optimal effekt.

[Expertsvar]

Bostadsmarknaden: säljarnas eller köparnas?

[2019-01-09] Flera banker har höjt boräntorna sen riksbankens räntebesked i december. I dag följde även Nordea och Avanza banktrenden och höjde sina boräntor. Vems marknad är det nu?

[Sveriges Radio]

Minns du årets...?

[2018-12-31] 2018 tar slut i dag. Vad minns du? Ledarsidan har sammanställt en oundgänglig minneslapp som summerar det gångna året.

[Svenska Dagbladet]

"Det räcker inte att ha det ultimata systemet för pantflaskor"

[2018-12-29] Vem ska egentligen rädda klimatet - individen, företagen eller politikerna? Olof Johansson-Stenman, professor i nationalekonomi med inriktning på miljöekonomi, har svar.

[Göteborgs-Posten]

Konsten att göra en koldioxidavgift populär

[2018-12-18] De kraftiga protesterna i Frankrike de senaste veckorna utlöstes av regeringens planer på höjda bensin- och dieselskatter. Varför mötte det så starkt motstånd? Hade den franska regeringen kunnat införa skatten på annat sätt?

[Sveriges Radio P1]

"Vanligt missförstånd om DO:s roll"

[2018-12-16] REPLIK | DISKRIMINERING Rami Al-khamisi skriver i en debattartikel att DO sviker sin uppgift och enskilda genom att inte driva fler ärenden till domstol.

Nu i P4: Därför älskar vi att ge

[2018-12-13] Musikhjälpen är ett exempel, men vår generositet i juletid tar sig många fler uttryck. Nationalekonomiprofessor Olof Johansson Stenman vet hur kommer det sig att vi är extra generösa i juletid. Image-text: Foto: ANDERS WIKLUND / TT

[Sveriges Radio Sjuhärad]

Professor: Påverkar moralen i företaget

[2018-12-11] Avslöjanden om stora tvivelaktiga skatteupplägg kan sänka prestationen och produktiviteten i ett företag.

[ATL Lantbrukets Affärstidning]

Sidansvarig: Marie Andersson|Sidan uppdaterades: 2016-02-17