Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Våra forskare i media

 

Ola Olsson: Bo Rothstein använder lösryckta citat

[2019-12-18] Nykolonialism är ekonomiskt utnyttjade av gamla kolonier, inte att utföra småskaliga policyexperiment i afrikanska byar. Det skriver Ola Olsson i sin slutreplik i debatten om årets pris i ekonomi till Alfred Nobels ära.

[Göteborgs-Posten Plus]

Så fick Sverige sin unika minusränta

[2019-12-18] När Riksbanken sannolikt höjer repan på torsdag lämnar Sverige en period av unikt låg styrränta. Men varför genomförde Riksbanken den extrema penningpolitiken och vilka effekter fick det?

[Göteborgs-Posten Plus]

Klimatomställningen kan leda till finansiell instabilitet

[2019-12-17] Risken finns att stranded assets ökar ju snabbare klimatomställningen går och kan leda till spridningseffekter till fler delar av ekonomin och finansiell instabilitet." Det skriver Alexandra Stråberg,

[Realtid]

Effektiva miljösubventioner?

[2019-12-14] Är inhemska svenska miljösubventioner det effektivaste sättet att minska utsläppen av växthusgaser? Nej.

[Samhällsbyggaren]

Åsikterna går isär om hur utsläppen ska minskas

[2019-12-11] Bensinskatt, innovationer eller svensk export. Buden om hur klimatutsläppen ska minskas var många på veckans opinionssidor. Dessutom påpekade flera debattörer att Sverige borde ta mer ansvar för de mänskliga rättigheterna.

[Föreningen för utvecklingsfrågor]

Ola Olsson: Replik: Bo Rothstein trivialiserar kolonialismens trauma

[2019-12-10] Ola Olsson, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan svarar på Bo Rothstein, som förra veckan anklagade årets ekonomipris till Alfred Nobels minne för att vara nykolonialt.

[Göteborgs-Posten Plus]

Klimatförhandling pågår

[2019-12-07] Klimatförhandlingarna i Madrid är frustrerande otillräckliga. Det behövs en större acceptans för att stora förändringar också kostar mycket.

[Göteborgs-Posten Plus]

Is the key to saving the climate less meddling from politicians?

[2019-12-04] This article was written by Jessica Coria, senior lecturer, and Thomas Sterner, professor of environmental economics at the University of Gothenburg.

[Apolitical]

Nu är kartan på väg att ritas om för arbetskraftsinvandringen

[2019-12-03] Arbetskraftsinvandring Efter den senaste tidens debatt tycks det finnas ett klart stöd i riksdagen för att ändra dagens generösa regler om arbetskraftsinvandring. Trots att januariavtalet säger något annat.

[Arbetsvärlden]

Professorn: Hela Sverige kan inte leva

[2019-11-28] - Hela Sverige skall leva har varit ett uttryck som gjort att politiken länge sluppit följdfrågor om landsbygdsutvecklingen. Men hela Sverige lever inte. Det är ju redan klart.

[SVT Nyheter Västernorrland]

Vi finner inte mycket nytt av substans i kritiken av vår studie / 15 NOV 2019

[2019-11-15] Lina Maria Ellegård, fil dr, nationalekonomiska institutionen, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet

[Läkartidningen]

Soputskicken har inte bekostats av kommunen

[2019-11-11] Ett forskningsprojekt pågår. Svar Utskicken har ingått i ett forskningsprojekt från Göteborgs universitet och forskningsinstitutet Ratio.

[Hallands Nyheter Plus]

Professorn om Borås klimatmål: Hiskeligt mycket

[2019-11-07] Den stora delen av koldioxidutsläppen i Borås kommer från invånarnas konsumtion. Något som kommunen inte styr över. Samtidigt vill kommunen minska alla utsläpp i kommunen med 16 procent, varje år.

[SVT Nyheter Väst]

Svenska forskarna: Därför skrev vi under uppropet

[2019-11-06] Flera hundra svenska forskare har signerat uppropet om en akut klimatkris. De ...

[Expressen]

Länsförsäkringar satsar 21 miljoner på klimatforskning

[2019-11-06] Länsförsäkringars forskningsfond fortsätter att stödja klimatforskning och har beslutat att finansiera två nya klimatprojekt. Totalt handlar det om en satsning på 21 miljoner kronor för två projekt som kommer att pågå 2020-2023.

[Svenska Dagbladet]

Nätläkare och skattemedel

[2019-11-03] Den digitala sjukvården har växt dramatiskt vid sidan av främst primärvården. Det finns positiva aspekter på detta, men man måste förstå att nätläkare inte är gratis. Dagens system är inte avsett för den typ av rådgivning som nätläkarna erbjuder.

[Norra Skåne]

Många fel av Sabuni om kärnkraften

[2019-10-30] I en intervju i Östra Småland/Nyheterna ivrar Nyamko Sabuni (L) för att vi måste bygga ut kärnkraften för att klara elförsörjningen.

[Östra Småland]

Studio Ett

[2019-10-25] Det finns en idé om att nätläkarföretagen ska avlasta den vanliga fysiska vården, men en ny studie om patienter i Region Skåne visar tvärtom att man konsumerar mer vård än andra patienter.

[Sveriges Radio P1]

Vad kan få fler att välja vego?

[2019-10-23] En blodig biff, gjord av grönsaker och med välbekant kryddning. Är det vad som krävs för att den köttälskande majoriteten av svenskar ska välja vegetariskt - eller är odlat kött en väg framåt?

[Extrakt]

Experten: Det är meningen att folk ska bli upprörda över bensinpriset

[2019-10-23] Ett högt bensinpris drar ner förbrukningen - och är ett av de mest effektiva styrmedlen för att minska koldioxidutsläppen. Det menar Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg.

[SVT Nyheter Väst]

Sidansvarig: Kommunikatör|Sidan uppdaterades: 2016-02-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?