Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Sant och relevant på Vetenskapsfestivalen

Nyhet: 2018-04-23

Vad är sant och relevant när det kommer till kunskap? ”Hur vet du det?” är ett initiativ som har målet att politiker ska använda mer vetenskap under valrörelsen 2018.

För att uppmärksamma kampanjen "Hur vet du det?" anordnades på Vetenskapsfestivalen ett samtal om källkritik och kunskapsmotstånd, där bland annat Olof Johansson Stenman, professor i nationalekonomi på Göteborgs universitet, deltog. Han forskar bland annat om ekonomiskt beteende och hur vi fattar beslut.

- Kunskap kan vara skrämmande för vissa människor. Vi vill ha en positiv bild av oss själva - att vi är smartare, mer hjälpsamma, har mer sunt förnuft än "vanliga" människor. Och när frågor om till exempel klimathotet kommer upp och vi vill fortsätta leva som vi alltid har gjort, så är valet vi står inför antingen att bidra till att göra världen sämre, eller att inte tro på klimatförändringarna, säger Olof Johansson Stenman.

Mer kunskapsbaserad valrörelse

Bakom kampanjen "Hur vet du det?" står föreningen Vetenskap & Allmänhet, som är en ideell förening för att öka dialogen mellan forskare och allmänhet. Målet med kampanjen är en mer kunskapsbaserad valrörelse 2018, där påståenden utgår från forskningsresultat och evidensbaserad kunskap. Med frågan ”Hur vet du det?”, vill kampanjen fokusera på frågor kring forskningsresultat, hur man kommunicerar dem och hur de används.

- Politiker måste ta ansvar för att hjälpa människor att fatta kloka beslut och inte lägga allt på individen. Men det finns för få vägar mellan forskare och politiker idag, politikerna har för få resurser för att samla in forskningskunskap, säger Olof Johansson Stenman.

 

Ett 70-tal svenska organisationer har skrivit under "Hur vet du det?", däribland Göteborgs universitet.

 

- Kampanjen går helt i linje med universitetets roll i samhället. Vi ska bidra med kunskap, ha ett kritiskt och reflekterande förhållningssätt och på så sätt ta vårt samhällsansvar, säger Eva Wiberg, rektor på Göteborgs universitet.

Läs mer om kampanjen här.

 


 

AV:

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se

Sidansvarig: Lars Magnusson|Sidan uppdaterades: 2012-10-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://economics.handels.gu.se/aktuellt/nyheter/n//sant-och-relevant-pa-vetenskapsfestivalen.cid1565027
Utskriftsdatum: 2020-07-11