Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nytt stjärnskott på finanshimlen

Nyhet: 2019-03-21

Hans forskning om investerarnas riskbeteenden har publicerats i några av ekonomivärldens mest prestigefulla tidskrifter. Möt Adam Farago – Handelshögskolans nya stjärnskott inom finansforskningen.


Adam Farago är född och uppvuxen i Ungern, men ville avsluta sina studier utomlands.
– Jag tog min doktorsexamen på Handelshögskolan i Stockholm. Efteråt ville både jag och min fru stanna i Sverige. När det öppnade sig en möjlighet i Göteborg så kändes det helt rätt, säger Adam Farago.

Fascinerad av finansmarknaden

Från början var det matematiken som lockade. Ekonomistudierna handlade mer om att säkra ett framtida jobb. Men med tiden blev Adam Farago allt mer intresserad av finansfrågor.
– Finansmarknaden har ju lite dåligt rykte med sina associationer till Wall Street-mentalitet, men egentligen är det ju ett ämne som rör alla som har någon form av sparande. Och det finns ett stort behov av att förstå och skapa modeller för hur människor fattar finansiella beslut. Det där är hörnstenarna i mitt arbete: gruppsykologi och matematiska metoder, säger Adam Farago.

Ett nytt sätt att modellera riskbeteenden

Adam Faragos forskning utmanar branschens gamla modeller för hur vi bedömer riskbeteende. Utgångspunkten är ett glapp mellan teori och verklighet.
– Standardmodellen för att analysera riskbeteende härstammar ända från 70-talet. Där är utgångspunkten att risk bara är rörelse, ju mer turbulens på marknaden, desto större risk. Modellen tar inte hänsyn till om marknaden rör sig uppåt eller neråt. Men både logiken och den psykologiska forskningen säger att människor bryr sig mer om de nedåtgående rörelserna. Så hela idén är egentligen att utveckla matematiska modeller som kan hantera en mer asymmetrisk värld, för att på sikt kunna göra bättre förutsägelser, säger Adam Farago.

Artiklar i två av de tre bästa tidskrifterna

Samma grundtanke har resulterat i två artiklar i prestigefulla tidskrifter. Den första handlar om hur individuella investerare komponerar sina aktieportföljer utifrån ett riskperspektiv.
– Det finns en berömd artikel från 1997 som visar att standardteorin inte stämmer överens med verkligheten. När vi använder vår asymmetriska riskbedömningsmodell blir det en bättre matchning, särskilt när vi adderar en ny och mer nyanserad bild av riskbedömningen av aktier. Det är huvuddragen i den första artikeln som publicerades i Review of Financial Studies, berättar Adam Farago.


Den andra artikeln, som publicerades i Journal of Financial Economics, handlar om vad den asymmetriska riskmodellen får för marknadseffekter på en mer övergripande nivå. Artikeln går också djupare in på förhållandet mellan risk och avkastning när det gäller aktier och visar på en asymmetri även här.

Om älskade börskrascher och jobbiga frågor

Det tar tid att studera finansmarknaden. Därför har finansforskare ofta en lite annan syn på stora nedgångar än oss andra.
– I vårt forskningsfält kan vi som regel inte göra experiment när vi behöver fakta. Vi kan inte chocka den svenska aktiemarknaden och se vad vi kan lära oss. Därför är stora börskrascher superviktiga. De ger oss massor med viktig data och det kommer alltid många nya artiklar efter en stor svängning.

Som finansforskare får man vänja sig vid frågor om hur börsen kommer att röra sig eller om ett visst värde- papper är värt att satsa på.
– Vi finansforskare råkar ut för sånt hela tiden och vi gillar det inte. Jag kan ju inte se in i framtiden. Min forskning handlar ju mer om att beskriva vad som faktiskt händer på ett bättre sätt, avslutar Adam Farago med
ett leende.

Detta är en artikel från Handelshögskolans magasin 2018. Läs hela magasinet här (extern länk)

 

AV: Handelshögskolans Magasin 2018

Sidansvarig: Lars Magnusson|Sidan uppdaterades: 2012-10-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?