Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Göteborgsforskare i Nature: Klimatmodeller underskattar framtida generationers kostnader

Nyhet: 2014-04-07

Framtida generationer måste betala mer för våra koldioxidutsläpp än vad regeringar världen över idag räknar med. Klimatmodellerna som uppskattar vad ekonomiska och sociala skador kostar måste förbättras, skriver Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet, och sex andra forskare i den ansedda tidskriften Nature.

De sju forskarna bakom artikeln som tidskriften Nature publicerar i tryck den 10 april (läs online) konstaterar att FN:s klimatpanels rapporter är viktiga för att styra forskningsagendan till klimatfrågor. Men den allra viktigaste funktionen som Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) har att fylla är att informera det globala politiska samtalet om hur klimatförändringens skadeverkningar bäst hanteras.

Thomas Sterner, expert på styrmedel för att hindra och begränsa växthusgasutsläpp, är samordnande huvudförfattare till den del av FN:s klimatrapport som presenteras på söndag 13 april.

– Vårt syfte med kommentaren i Nature är att diskutera modeller och analyser som tillåter oss att beräkna en nödvändig miniminivå för koldioxidsskatt. Artikeln kan därmed också komma att stödja Vita Husets försök att höja den så kallade ”social cost of carbon” i USA till 37 dollar per ton. Denna kostnad skall finnas med när amerikanska myndigheter gör beräkningar för framtida investeringar i vägar och energiförsörjning, säger Thomas Sterner.

De sociala kostnaderna för koldioxidutsläpp motsvarar de pengar som sparas när skador från klimatförändringar undviks genom att världens länder genomför en politik som minskar utsläppen av koldioxid.

– I Sverige har vi redan gjort mer än USA nu diskuterar att göra, eftersom vi har en koldioxidsskatt på ca 150 dollar per ton eller 1 krona per kilo koldioxidutsläpp från transporter och energi, säger Thomas Sterner.

Artikeln i Nature har rubriken Improve economic models of climate change. Författarna visar på flera svagheter i dagens främsta klimatmodeller. Trots detta är modellerna av värde menar forskarna, eftersom de ger politiker viss möjlighet att lindra klimatförändringens skadeverkningar.

Men, skriver författarna, forskare inom modellering, naturvetenskap och miljöekonomi måste fortsätta att kliva utanför sina kammare och arbeta tillsammans för att identifiera forskningsluckor och svagheter i syfte att kontinuerligt förbättra sina modeller. Ekonomiska klimatmodeller behöver uppdateras oftare för att vara i fas med nya forskningsresultat. Om så inte sker kommer skador från koldioxidutsläpp fortsätta underskattas och världens politiska vägval kommer frikopplas från de ekonomiska realiteter som klimatförändringen innebär.

Länk: http://www.nature.com/news/global-warming-improve-economic-models-of-climate-change-1.14991

Kontakt:
Thomas Sterner, Professor i miljöekonomi, Handelshögskolan, Göteborgs universitet.
Tel: 0708 163 306, E-post: thomas.sterner@economics.gu.se

Karin Backteman, Forskningskommunikatör, 031 786 25 95, karin.backteman@economics.gu.se
 

AV:
031-786 2595

Sidansvarig: Marie Andersson|Sidan uppdaterades: 2012-10-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?