Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Bo Södersten har avlidit

Nyhet: 2017-09-06

Bo Södersten avled 86 år gammal den 5 september 2017 efter en lång tids sjukdom. Han var färgstark professor vid vår institution 1971-1977.

Bo, med ursprung i Dalarna, studerade i Uppsala och Stockholm, där Ingvar Svennilson blev hans huvudlärare och inspiratör. Vid MIT och University of California, Berkeley, hämtade han 1961-1962 ytterligare stimulans, och 1964 disputerade han vid Stockholms universitet på avhandlingen A Study of Economic Growth and International Trade. Det var en monografiavhandling, där den komparativa statiken drevs till sin spets. Den gav spår i läroboken Internationell ekonomi, som blev en internationell framgång med upplagor på flera språk.

När Bo verkade vid vår institution var livet vid en universitetsinstitution i många avseenden ganska olikt dagens. Institutionen hade två professorer - den andre var Harald Dickson - och i hela riket fanns färre än tjugo inom ämnet. Bos specialitet var visserligen utrikeshandelsteori, men liksom övriga i sin generation var han i sin dagliga verksamhet närmast en "allmänpraktiker", särskilt i den offentliga ekonomiska debatten, som det förväntades att en nationalekonomiprofessor skulle deltaga i.

Efter tiden i Göteborg tillträdde Bo professuren i internationell ekonomi i Lund. Där stannade han till pensionen, men han var tjänstledig under nästan ett decennium eftersom han 1979 valdes in i riksdagen för Socialdemokraterna. År 1998 knöts han till Högskolan i Jönköping ungefär samtidigt som hans hustru Birgit Friggebo blivit landshövding i länet. När hon lämnade ämbetet flyttade de till Stockholm.

AV: Bo Sandelin

Sidansvarig: Marie Andersson|Sidan uppdaterades: 2012-10-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://economics.handels.gu.se/aktuellt/nyheter/n//bo-sodersten-har-avlidit.cid1514580
Utskriftsdatum: 2018-02-20