"Koldioxidskatt är ett kraftfullt verktyg"

Nyhet: 2019-09-26

Denna intervju gjordes i maj 2019, för publicering i Handelshögskolans magasin senare i år. I slutet av augusti nåddes vi av beskedet att Martin "Marty" Weitzman gått ur tiden. Vi inleder därför denna artikel med några minnesord från professor Thomas Sterner:

Martys bidrag till miljöekonomin var så många och så fantastiska att det inte känns som någon överdrift att hedra honom som den mest kreativa och intressanta av alla miljöekonomer. Personligen älskade jag hans stil. Det finns andra berömda nationalekonomer som sveper in till en föreläsning och säger ”Här har vi ett svårt problem, och voilà, här är min eleganta lösning.” Marty var mycket mer ödmjuk. Han kunde säga att det här problemet är svårt, jag har tänkt på olika lösningar men jag vet inte riktigt hur jag ska lösa det – och så bjöd han in åhörarna att dela sina tankar under en timme. Det kändes alltid som ett privilegium. Det var fint att ha honom här i Göteborg för ett längre besök och att tillbringa lite privat tid tillsammans i Bohuslän.

Professor Martin Weitzman

Varför är det så svårt att sätta en prislapp på koldioxidutsläpp? Det är ett ämne som Martin Weitzman, professor i nationalekonomi vid Harvard University, har studerat i decennier. Några av de främsta hindren är sannolikhet och politik.

Martin Weitzman har haft en lång och framgångsrik karriär. Idag är han professor i nationalekonomi vid Harvard University, en av de ledande auktoriteterna vad gäller den hotande klimatkatastrofens ekonomiska aspekter och inbjuden av professor Thomas Sterner att hålla årets Tore Browaldh-föreläsning vid Handelshögskolan.

Svårt att beräkna den sociala kostnaden

En viktig sak som Martin Weitzman framförde var att den mänskliga hjärnan är dåligt rustad för att förstå klimatförändringsprocessen.

– Ett av problemen är de långa tidsperioderna. Klimatförändringar sker på århundraden och millenier, men redan ett decennium är väldigt långt i vardagen och politiken. En annan tidsaspekt är den kraftfulla diskonteringen i koldioxidutsläppens sociala kostnader. På 200 år har skillnaden mellan 7 procent – som är den genomsnittliga faktiska avkastningen på kapital i USA – och 3 procent – som är vad konsumenterna får efter skatt – en faktor på 3 000, säger Martin Weitzman.

Han är övertygad om att det kraftfullaste verktyget för att minska koldioxidutsläpp är att införa koldioxidskatt. Men det är svårt att exakt beräkna koldioxidens sociala kostnader. När Obama-administrationen försökte landade deras beräkning på en uppskattad kostnad på 45 dollar per ton.

– Men när Trump-administrationen beräknade det igen landade de på en framtida kostnad på 1 dollar per ton. Siffrorna är suddiga och de valda antagandena hänger ihop med politiken, säger Martin Weitzman.

Sannolikhet komplicerar bilden

För att göra bilden än mer komplicerad, säger han, är vi ofta inte så bra på att förstå sannolikhet.

– Det är oerhörda mängder sannolikhet inblandade och folk gillar inte ovisshet – de vill ha siffror. Alltså tvingas vi ekonomer att uppge suddiga siffror för utsläppens kostnad, eller så säger vi uppriktigt att vi inte vet. Men det senare skulle tyvärr, med allt vad vi vet om mänskligt beteende, tolkas som en nolla.

Det är en komplex fråga och den kompliceras ytterligare när man tar med en uppsjö av andra faktorer i beräkningen, som föreslagna geo-engineering-lösningar eller den snabbt ökande risken för katastrofala klimatförändringar med stigande temperaturer. Martin Weitzman är inte helt säker på att vi kommer klara av att navigera i dessa stormiga hav på ett säkert sätt.

– Delvis är jag skeptisk. Jag tror att rädslan måste öka innan länder går in i en global gemenskap för att förhindra föroreningar. Om det inte lyckas är jag pessimistisk. Parisavtalet är mycket bättre än ingenting. Men det är till syvende och sist helt frivilligt och mycket svagt.

Som ett tankeexperiment har Martin Weitzman föreslagit en ”World Climate Assembly” för att hantera frågan; ett globalt samfund där medlemsländer kan rösta om ett enhetligt bindande pris för koldioxidutsläpp.

– Jag vet inte om det någonsin kommer att bli verklighet men jag tror att det är det världen behöver, säger Martin Weitzman.

Foton: Carina Gran

Artikeln publicerades först på: www.handels.gu.se

Sidansvarig: Kommunikatör|Sidan uppdaterades: 2012-10-25