Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Bo Södersten har avlidit

Nyhet: 2017-09-06

Bo Södersten avled 86 år gammal den 5 september 2017 efter en lång tids sjukdom. Han var färgstark professor vid vår institution 1971-1977.

Bo, med ursprung i Dalarna, studerade i Uppsala och Stockholm, där Ingvar Svennilson blev hans huvudlärare och inspiratör. Vid MIT och University of California, Berkeley, hämtade han 1961-1962 ytterligare stimulans, och 1964 disputerade han vid Stockholms universitet på avhandlingen A Study of Economic Growth and International Trade. Det var en monografiavhandling, där den komparativa statiken drevs till sin spets. Den gav spår i läroboken Internationell ekonomi, som blev en internationell framgång med upplagor på flera språk.

När Bo verkade vid vår institution var livet vid en universitetsinstitution i många avseenden ganska olikt dagens. Institutionen hade två professorer - den andre var Harald Dickson - och i hela riket fanns färre än tjugo inom ämnet. Bos specialitet var visserligen utrikeshandelsteori, men liksom övriga i sin generation var han i sin dagliga verksamhet närmast en "allmänpraktiker", särskilt i den offentliga ekonomiska debatten, som det förväntades att en nationalekonomiprofessor skulle deltaga i.

Efter tiden i Göteborg tillträdde Bo professuren i internationell ekonomi i Lund. Där stannade han till pensionen, men han var tjänstledig under nästan ett decennium eftersom han 1979 valdes in i riksdagen för Socialdemokraterna. År 1998 knöts han till Högskolan i Jönköping ungefär samtidigt som hans hustru Birgit Friggebo blivit landshövding i länet. När hon lämnade ämbetet flyttade de till Stockholm.

AV: Bo Sandelin

Nyheter

 • Professor Fredrik Carlsson i regeringens nya råd för miljösmart konsumtion

  [2018-02-09] Fredrik Carlsson, professor vid Institutionen för nationalekonomi och statistik på Handelshögskolan, har utsetts till ledamot i regeringens nyinrättade organ för miljösmart konsumtion.

 • Klimatpolitik med Isabella Lövin på Handelshögskolan

  [2018-02-02] Debatten på Handelshögskolan handlade om hur politiken, tekniken och individen kan bidra till en smartare klimatpolitik.

 • Hallå där Ola Olsson, som studerat citronernas betydelse för den sicilianska maffians framväxt

  [2018-02-01] Du är professor i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, och en av författarna till den vetenskapliga artikeln "Origins of the Sicilian Mafia: The Market for Lemons". Berätta, varför spelar citroner en viktig roll för den sicilianska maffians framgång?

 • Ledigt vikariat: Forskarutbildningshandläggare

  [2018-01-22] Institutionen för nationalekonomi med statistik söker en vikarierande forskarutbildningshandläggare. Som forskarutbildningshandläggare har du ett nära samarbete med proprefekt med ansvar för forskning- och forskarutbildning och är ett stöd till så väl ledning som doktorander. Sista ansökningsdatum är 8 februari.

 • Vi söker en personalhandläggare

  [2018-01-22] Institutionen för nationalekonomi med statistik söker en personalhandläggare som vill vara en del av vårt verksamhetsstöd och som med god service och hög kvalitet bidrar till förutsättningarna för våra medarbetare att bedriva framgångsrik forskning och utbildning. Tjänsten är en tillsvidareanställning med sista ansökningsdatum 20 februari.

 • Thomas Sterner ska övervaka Frankrikes satsning på gröna finanser

  [2017-12-14] Den franska regeringen satsar stort på att öka andelen gröna finanser för att nå klimatmålen. Den 11 december presenterades rådet som ska övervaka arbetet. Två svenskar ingår i rådet, en av dessa är Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet.

 • Miljöekonom Åsa Löfgren ingår i regeringens nya klimatpolitiska råd

  [2017-12-11] Regeringen har nyligen presenterat ett klimatpolitiskt råd som har till uppgift att utvärdera hur regeringens politik är förenlig med de nationella klimatmålen. Åsa Löfgren, docent i nationalekonomi vid Göteborgs universitet, har utsetts till en av ledamöterna.

 • Ledig anställning: Doktorand till forskarutbildningen i nationalekonomi med inriktning mot hälsoekonomi

  [2017-12-04] Institutionen för nationalekonomi med statistik ledigkungör en utbildningsplats i forskarutbildningen finansierad med doktorandtjänst. Doktoranden kommer att följa den allmänna studieplanen för forskarutbildningen i nationalekonomi och avhandlingsarbetet kommer att vara särskilt inriktad mot hälsoekonomi. Sista ansökningsdag är 8 februari 2018.

 • Vårt hälsobeteende under lupp

  [2017-11-17] Varför röker vi när vi vet att det är farligt? Varför motionerar vi inte fast vi vet att det är nyttigt? Och hur mycket kolhydrater bör vi egentligen äta för att fungera på bästa sätt? Forskningsområdet hälsoekonomi har många kunskapsluckor att fylla.

 • Thomas Sterner skriver om ekonomiska styrmedel i Nature Energy

  [2017-11-14] Professor Thomas Sterner, miljöekonom från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, medverkar med en ny artikel i den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature Energy.

Fler nyheter

Sidansvarig: Marie Andersson|Sidan uppdaterades: 2014-05-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?