• Thomas Sterner ska övervaka Frankrikes satsning på gröna finanser

[2017-12-14] Den franska regeringen satsar stort på att öka andelen gröna finanser för att nå klimatmålen. Den 11 december presenterades rådet som ska övervaka arbetet. Två svenskar ingår i rådet, en av dessa är Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet.

• Miljöekonom Åsa Löfgren ingår i regeringens nya klimatpolitiska råd

[2017-12-11] Regeringen har nyligen presenterat ett klimatpolitiskt råd som har till uppgift att utvärdera hur regeringens politik är förenlig med de nationella klimatmålen. Åsa Löfgren, docent i nationalekonomi vid Göteborgs universitet, har utsetts till en av ledamöterna.

• Ledig anställning: Doktorand till forskarutbildningen i nationalekonomi med inriktning mot hälsoekonomi

[2017-12-04] Institutionen för nationalekonomi med statistik ledigkungör en utbildningsplats i forskarutbildningen finansierad med doktorandtjänst. Doktoranden kommer att följa den allmänna studieplanen för forskarutbildningen i nationalekonomi och avhandlingsarbetet kommer att vara särskilt inriktad mot hälsoekonomi. Sista ansökningsdag är 8 februari 2018.

• Lediga anställningar: 3-5 doktorander till forskarutbildningen i nationalekonomi

[2017-11-27] Institutionen för nationalekonomi med statistik ledigkungör 3-5 utbildningsplatser i forskarutbildningen, finansierade med doktorandtjänst.

• Vårt hälsobeteende under lupp

[2017-11-17] Varför röker vi när vi vet att det är farligt? Varför motionerar vi inte fast vi vet att det är nyttigt? Och hur mycket kolhydrater bör vi egentligen äta för att fungera på bästa sätt? Forskningsområdet hälsoekonomi har många kunskapsluckor att fylla.

• Thomas Sterner skriver om ekonomiska styrmedel i Nature Energy

[2017-11-14] Professor Thomas Sterner, miljöekonom från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, medverkar med en ny artikel i den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature Energy.

• Vetenskapsrådet finansierar tre nya forskningsprojekt inom nationalekonomi

[2017-11-07] Inte mindre än tre forskningsprojekt vid Institutionen för nationalekonomi med statistik har nyligen beviljats forskningsanslag från Vetenskapsrådet. Drygt 11 miljoner kronor kommer under perioden 2018-2021 att fördelas på forskning inom tre olika områden.

• Ny forskning ska undersöka lärarens betydelse för elevers lärande

[2017-10-26] Hur viktig är lärarens insatser när det gäller elevers resultat? Undervisar lärare annorlunda för olika elever? Fokuserar lärare på de duktigare eleverna eller de mest stökiga? Nationalekonomen Andreea Mitrut har precis startat upp ett unikt forskningsprojekt i Rumänien om kvalitet i undervisningen och lärarens betydelse för elevers prestationer.

• Nudging får oss att äta mer vegetariskt

[2017-10-16] Maten vi äter har stor påverkan på miljön. Ny forskning från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet visar att vi med enkla metoder kan påverka restaurangbesökare att minska köttkonsumtionen till förmån för vegetarisk mat, med sänkta utsläpp av växthusgaser som följd.

• Johan Lybeck har gått ur tiden

[2017-10-11] Johan Lybeck (1944-2017) avled den 22 september. Johan blev professor i nationalekonomi vid Göteborgs universitet 1978.