Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Institutionen för nationalekonomi med statistik

Välkommen till en samhällsengagerad och internationell institution med forskare och medarbetare från ett stort antal länder. Vi erbjuder utbildning inom nationalekonomi och statistik och bedriver forskning inom många områden, till exempel miljöekonomi, utvecklingsekonomi, beteendeekonomi och finansiell ekonomi. Undervisningen leds av meriterade och engagerade forskare. Vi sätter hållbar utveckling högt på agendan vilket avspeglas i flera av de kurser som erbjuds.

Nationalekonomi är ett samhällsvetenskapligt ämne med fokus på hur ekonomin i samhället fungerar. Nationalekonomer använder teori och empiriska metoder för att studera beteenden på individ-, företags- och landnivå. Många av dagens komplexa problem kräver insikter från andra discipliner och inom nationalekonomi används därför kunskap från ämnen som psykologi och statsvetenskap. Det finns en bred arbetsmarknad för nationalekonomer med stor variation på arbetsuppgifter både inom det privata näringslivet och i offentlig sektor.

Statistik omfattar planering, bearbetning och analys av data vid olika typer av undersökningar. Det finns ett stort behov av statistiker med samhällsvetenskaplig bakgrund på arbetsmarknaden. Ämnet är också lämpligt att läsa som komplement till annan utbildning.

Nya publikationer

Alpaslan Akay, O. Bargain, A. Elsayed: "Global terror, well-being and political attitudes" in European Economic Review,

Thomas Aronsson, Olof Johansson-Stenman: "Inequality Aversion, Externalities, and Pareto-Efficient Income taxation". Working paper.

Dawei Fang, T Noe, P Strack: "Turning Up the Heat: The Discouraging Effect of Competition in Contests" in Journal of Political Economy

Fler publikationer

Göteborgs universitet och covid-19

Studentexpeditionens öppettider

Studentexpeditionen är stängd from 18 mars tills vidare.

Studentexpeditionen vid institutionen för nationalekonomi med statistik är öppen måndag till torsdag kl. 10.30 - 12.30. Du hittar oss i E-huset, våning 5. Välkommen!

Kalender

Till kalendern

Fler pressklipp

Hitta oss på Handelshögskolan

School accredited by:

Equis EFMD logotyp AACSB logotyp AMBAS logotyp
Sidansvarig: Lars Magnusson|Sidan uppdaterades: 2020-04-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?