Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vad är nationalekonomi?

Vad är nationalekonomi? De typer av frågeställningar som de flesta förknippar med nationalekonomi är förmodligen frågor som berör ekonomisk tillväxt, konjunktursvängningar, inflation, räntor och arbetslöshet. Dessa typer av frågor diskuteras ofta i massmedia, men det finns en enorm bredd i de frågeställningar som nationalekonomer tar sig an.

Bra exempel på bredden kan man se om man tittar på vad våra studenter på kandidatnivå skriver uppsats om. Nedan följer ett par exempel på uppsatser på kandidatnivå skrivna under vårterminen 2012:

• Jobba mindre - släpp ut mindre? En studie om en arbetstidsförkortnings inverkan på växthusgasutsläppen
• Sveriges bostadsmarknad - Befinner vi oss i en prisbubbla?
• Socio-Economic Impacts of CSR
• Ethiopian Coffee and Fair Trade - An empirical study
• Ethical Funds' Performance
• Italy and the Stability and Growth Pact
• Fiscal and Macroeconomic Impacts of Privatization - The case of Zambia

Den teoretiska grunden i nationalekonomin är Mikroekonomi och Makroekonomi. Mikroekonomisk teori fokuserar på ekonomins beståndsdelar. Hur kan man förklara vad som sker på marknaden; vad styr utbud och efterfrågan, vad driver och förklarar beteendet hos konsumenter, företag eller myndigheter; hur samordnas dessa aktörers beslut? Varför fungerar inte alla marknader?

Makroekonomisk teori å andra sidan förklarar ekonomin i sin helhet, såsom vad som påverkar och förklarar arbetslöshet, inflation, och ekonomisk tillväxt.

Nationalekonomins historia. Den moderna nationalekonomin anses ha sina rötter hos den skotske 1700-talsfilosofen Adam Smith och hans bok Folkens välstånd. Där analyserades sambanden mellan olika ekonomiska faktorer på ett mer klargörande sätt än man gjort tidigare. Ämnet har sedan utvecklats i olika riktningar. Denna utveckling fortgår ständigt, eftersom den ekonomiska verkligheten ständigt förändras och tänkandet kring denna verklighet inte avstannat.

Nationalekonomi idag karaktäriseras av att det finns många specialiserade ämnesområden där man använder antingen mikro- och/eller makroekonomi som verktyg och utgångspunkt för att studera olika problem. På institutionen är vi särskilt aktiva och duktiga forskare inom områdena:

• Beteendeekonomi
• Finansiell ekonomi
• Industriell ekonomi
• Miljöekonomi
• Offentlig ekonomi
• Utvecklingsekonomi

Många av dagens problem och fenomen är ofta komplexa och därför använder nationalekonomer sig också av annan ämneskunskap och samarbetar med forskare från andra discipliner som exempelvis psykologi, statsvetenskap, sociologi, biologi och tekniker.

Och slutligen: Som nationalekonomer försöker vi inte bara förstå hur ekonomin fungerar men också hur den bör fungera!

Den traditionella synen på nationalekonomer är att de jobbar inom offentlig förvaltning och som utredare, men vi har sett att det finns en bred arbetsmarknad för nationalekonomer och det är stor variation på arbetsområden och arbetsuppgifter. De allra flesta av våra studenter arbetar faktiskt inom det privata näringslivet (ca 80%) och omkring en femtedel på statlig myndighet. Ungefär hälften av våra studenter arbetar som specialister eller konsulter och en femtedel har någon form av chefs- eller ledningsbefattning.

Studener grupparbetar

Sidansvarig: Marie Andersson|Sidan uppdaterades: 2016-12-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?