Våra forskare i media

Professorn: Räkna med låg ränta länge till

[2017-03-20] Förbered dig på en lång period av mycket låga räntor - och fortsatt oro för en bostadsbubbla.

[Göteborgs-Posten]

Ledare: Lämna minst hälften kvar

[2017-03-20] DN 21/3 2017. Fler "får vara med och bidra", heter det när den rödgröna regeringen återigen höjer skatten på arbete. Det är inte så lite fräckt. Möt Karin, socialsekreterare och uppskattad medarbetare i Mellanköpings kommun.

[Dagens Nyheter]

Repliker. Akademin borde tydligare värna sitt sanningsideal

[2017-03-15] REPLIK. Att slira på sanningen, eller att medvetet undanhålla delar av den, om än med de mest hedervärda avsikter, är djupt problematiskt just för att det underminerar den trovärdighet som är akademins själva förutsättning,

[Dagens Nyheter]

Biståndspolitiska ramverket riskerar att ta fokus från fattigdomsbekämpning

[2017-03-14] Sveriges nya biståndspolitiska ramverk riskerar att leda till att resurserna används mindre effektivt för fattigdomsbekämpning.

[OmVärlden]

Migration och välfärdsstatens finansiering

[2017-02-16] Låga skatteintäkter gör nettoeffekten negativ Foto: Mostphotos Ett vanligt argument för ökad migration till rika länder i Europa är den åldrande befolkningens behov.

[Kvartal]

Sant och falskt i debatten kring invandrare och brottslighet

[2017-02-10] Efter att en polisman i Örebro skrivit ett inlägg på sociala medier där han pekar ut invandrare som kriminella har det stormat rejält. På SVT Örebro har vi tagit emot mängder med mejl och inlägg.

[SVT Nyheter Örebro]

Här får du vänta längst på en plats i förskolan

[2017-02-09] Förälder med småbarn i Södertälje? Då får du vänta längst i Stockholms län på en plats i förskolan.

[Expressen]

Stora skillnader för att få plats på förskolan i tid

[2017-02-08] Chansen att få plats på förskolan i önskad tid varierade stort under 2016 beroende på var i Stockholms län barnet bodde. Allra minst sannolikhet att få plats hade barn i Södertälje.

[SVT Nyheter Stockholm]

Gun Holmertz: "Ett helt absurt projekt"

[2017-02-08] Kommunens satsning på gröna jobb i nordöstra Göteborg får hård kritik från både invånare och experter. - Man vill göra Angered till någon slags exotisk cirkus med invandrare, djur och odlingslotter, säger Gun Holmertz på Caritas.

[Göteborgs-Posten]

Nej, polisen Peter Springare sprider inte en sann bild av Sverige

[2017-02-07] Peter Springare, utredare vid grova brottsenheten vid Örebropolisen, skrev i helgen två inlägg på sin privata Facebooksida om att det främst är invandrade män som begår de flesta grova brott som han utreder.

[Nyheter24]

Allt färre får dagisplats i tid

[2017-02-07] Chansen att få plats på förskola i önskad tid varierar stort beroende på var i landet du bor. I Västernorrland är sannolikheten minst i Sundsvall. Bara ett av fyra barn i Sundsvall fick plats på förskola senast på önskad dag förra året.

[SVT Nyheter Västernorrland]

Allt färre får förskoleplats i tid

[2017-02-07] Alla barn i Örebro kommun fick en plats på förskola på önskat datum förra året, medan endast en tredjedel av barnen i Askersund erbjöds plats i tid. Det visar statistik som Nyhetsbyrån Siren tagit del av.

[SVT Nyheter Örebro]

Så bra är din kommun på att få fram förskoleplats i tid

[2017-02-07] Andelen barn som får plats på en förskola när föräldrarna önskar det har minskat i hela landet. Eskilstuna har dock hämtat upp föregående års låga resultat. Nu får 80 procent av barnen förskoleplats i tid.

[SVT Nyheter Sörmland]

Många barn i Olofström får inte förskoleplats i tid

[2017-02-07] Förra året fick 56 procent av barnen i Olofström plats på förskolan senast den dag som föräldrarna önskat det. Det är under rikssnittet, som ligger på 63 procent.

[Sveriges Radio Blekinge]

Koldioxidutsläppen blir dyrare för varje år

[2017-02-06] Samhällets kostnader för koldioxidutsläpp kommer att öka med i genomsnitt tre procent varje år fram till år 2050 i takt med stigande globala temperaturer, enligt en ny amerikansk studie.

[Sveriges Radio Vetenskapsradion]

Sol och vind blir framtidens melodi

[2017-01-29] Hässleholm - Det lät rätt fånigt när vi skanderade sol, vind och vatten i Barsebäcksmarschen. Men i dag är det en verklighet.

[Norra Skåne]

Knuff i rätt riktning

[2017-01-23] - SPANING Vi människor är inte så rationella som vi gärna vill tro. I själva verket är vi lata, har dålig självkontroll och inte så bra på att hantera risker.

[Personal & Ledarskap]

Detta är beteendeekonomi

[2017-01-23] - SPANING Fredrik Carlsson är professor i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

[Personal & Ledarskap]

Asylrätten måste avskaffas!

[2017-01-23] och ett bättre system tas fram som ersättning. Det finns inget annat val längre. Asylrätten framstår i dag mest som en absurd fars.

[Skånska Dagbladet]

Så kan vårt beteende styras smartare

[2017-01-23] Nudging är ett användbart verktyg för att påverka beteenden. Vi bör dra nytta av dess möjligheter att uppnå resultat utan de tvång och begränsningar för individen som traditionella metoder medför, skriver sex experter på beteendepåverkan.

[Svenska Dagbladet]

Sidansvarig: Marie Andersson|Sidan uppdaterades: 2016-02-17