• Vårt hälsobeteende under lupp

[2017-11-17] Varför röker vi när vi vet att det är farligt? Varför motionerar vi inte fast vi vet att det är nyttigt? Och hur mycket kolhydrater bör vi egentligen äta för att fungera på bästa sätt? Forskningsområdet hälsoekonomi har många kunskapsluckor att fylla.

• Thomas Sterner skriver om ekonomiska styrmedel i Nature Energy

[2017-11-14] Professor Thomas Sterner, miljöekonom från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, medverkar med en ny artikel i den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature Energy.

• Vetenskapsrådet finansierar tre nya forskningsprojekt inom nationalekonomi

[2017-11-07] Inte mindre än tre forskningsprojekt vid Institutionen för nationalekonomi med statistik har nyligen beviljats forskningsanslag från Vetenskapsrådet. Drygt 11 miljoner kronor kommer under perioden 2018-2021 att fördelas på forskning inom tre olika områden.

• Ny forskning ska undersöka lärarens betydelse för elevers lärande

[2017-10-26] Hur viktig är lärarens insatser när det gäller elevers resultat? Undervisar lärare annorlunda för olika elever? Fokuserar lärare på de duktigare eleverna eller de mest stökiga? Nationalekonomen Andreea Mitrut har precis startat upp ett unikt forskningsprojekt i Rumänien om kvalitet i undervisningen och lärarens betydelse för elevers prestationer.

• Nudging får oss att äta mer vegetariskt

[2017-10-16] Maten vi äter har stor påverkan på miljön. Ny forskning från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet visar att vi med enkla metoder kan påverka restaurangbesökare att minska köttkonsumtionen till förmån för vegetarisk mat, med sänkta utsläpp av växthusgaser som följd.

• Johan Lybeck har gått ur tiden

[2017-10-11] Johan Lybeck (1944-2017) avled den 22 september. Johan blev professor i nationalekonomi vid Göteborgs universitet 1978.

• Ekonomipriset 2017: "Mycket stor praktisk betydelse för samhället"

[2017-10-10] Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne tilldelas i år Richard H. Thaler, University of Chicago, USA. Professor Olof Johansson-Stenman, prodekan på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet kommenterar årets ekonomipris.

• Hallå där, Mia Lindgren, som praktiserar i New Dehli

[2017-09-26] Ekonomistudenten Mia Lindgren, 28 år, praktiserar just nu på Sveriges ambassad i New Delhi, Indien.

• Ökad risk för fästingburna sjukdomar hämmar friluftsliv

[2017-09-07] Den ökande förekomsten av fästingar, TBE och borrelia i Sverige skapar en stor oro hos befolkningen och påverkar hur människor rör sig i naturen. Det visar en ny avhandling från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, som är den första beteendestudien av fästingfrågan.

• Bo Södersten har avlidit

[2017-09-06] Bo Södersten avled 86 år gammal den 5 september 2017 efter en lång tids sjukdom. Han var färgstark professor vid vår institution 1971-1977.