• Thomas Sterner ifrågasätter Trumpbeslut i tidskriften Science

[2017-08-21] Nyligen publicerade tidskriften Science ett inlägg av Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet, och flera framstående amerikanska ekonomer och jurister, där de kritiserar Trump-administrationens beslut att dra tillbaka USA:s officiella uppskattning av den så kallade sociala kostnaden för koldioxidutsläpp samt avsätta arbetsgruppen som utvecklade den.

• Synen på svart arbetskraft har förändrats

[2017-06-28] Den 1 juli är det tio år sedan rutavdraget infördes. Katarina Nordblom, docent i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, har studerat skattemoral och ser att de negativa attityderna till svart arbetskraft har ökat.

• Thomas Sterner: "Vi får arbeta för att detta blir en väckarklocka som får andra att reagera"

[2017-06-12] Under torsdagen meddelade president Donald Trump att USA lämnar Parisavtalet, ett avtal som i princip alla världens länder undertecknat för att rädda jordens klimat. Thomas Sterner, professor i miljöekonomi, svarar här på fyra snabba frågor om vad detta innebär.

• Ledig anställning: Projektadministratör

[2017-06-12] Institutionen för nationalekonomi med statistik söker en projektadministratör till sekretariatet för det miljöekonomiska kapacitetsuppbyggnadsprogrammet Environment for Development. Anställningen är tidsbegränsad på två år. Sista ansökningsdag är 21 juni 2017.

• Elever presterar sämre vid varmt klimat

[2017-05-24] Klimatförändringar drabbar inte bara jordbruket och människors möjligheter att försörja sig. Höga temperaturer påverkar även inlärningsförmågan. Laura Villalobos-Fiatt, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, har undersökt hur skolnärvaro i Costa Rica hänger ihop med höga temperaturer och regn.

• Män springer långsammare än de själva tror

[2017-05-15] Manliga långdistanslöpare överskattar sin egen förmåga ¿ de är inte så snabba som de tror. Mitesh Kataria, docent i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, och själv motionerande löpare, har undersökt tävlingar som Göteborgsvarvet och Stockholm maraton, och ser tydliga skillnader mellan kvinnor och män.

• Samarbete i Gullmarsfjorden gör räkfisket lönsamt och hållbart

[2017-05-12] Sedan ett begränsat antal fiskare fått tillstånd att bedriva räkfiske i Gullmarsfjorden har intäkterna ökat betydligt. Miljö- och beteendeekonomen Lisa Björk på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet har studerat olika typer av förvaltningsstrategier inom det svenska fisket. Slutsatsen är att tydliga ägarförhållanden och incitament att långsiktigt förvalta fiskebeståndet är viktiga för ett hållbart och lönsamt fiske.

• Kungens födelsedagsgåva på Jonsereds herrgård

[2017-04-27] - Samarbete kring de globala utmaningarna är ett komplicerat men väldigt aktuellt ämne. Tack för att vi har fått komma hit och diskutera det med både gamla och nya vänner. Så inledde kung Carl XVI Gustaf det seminarium på Jonsereds herrgård han fått som gåva från Göteborgs universitet. Samtalet handlade om den forskning som pågår vid CeCAR, Centrum för studier av kollektivt handlande.

• Forskare diskuterar nudging i Sveriges Radio

[2017-04-12] Kan metoden nudging få oss att välja mer vegetariskt och därmed minska köttkonsumtionen? I en intervju hos Sveriges Radio berättar nationalekonomerna Verena Kurz och Fredrik Carlsson om ett forskningsprojekt kring nudging och beteendeekonomi och hur Handelshögskolans restaurant ökat försäljningen av vegetarisk mat.

• Blogg: Följ studenter på fältresa i Indien, Uganda och Zambia

[2017-04-10] Just nu befinner sig sex studenter i nationalekonomi i Zambia, Uganda och Indien för att samla in material till sina kandidatuppsatser. Ta del av äventyret genom deras bloggar!