Nyheter

• Ledig anställning: Doktorand till forskarutbildningen i nationalekonomi med inriktning mot hälsoekonomi

[2017-12-04] Institutionen för nationalekonomi med statistik ledigkungör en utbildningsplats i forskarutbildningen finansierad med doktorandtjänst. Doktoranden kommer att följa den allmänna studieplanen för forskarutbildningen i nationalekonomi och avhandlingsarbetet kommer att vara särskilt inriktad mot hälsoekonomi. Sista ansökningsdag är 8 februari 2018.

• Lediga anställningar: 3-5 doktorander till forskarutbildningen i nationalekonomi

[2017-11-27] Institutionen för nationalekonomi med statistik ledigkungör 3-5 utbildningsplatser i forskarutbildningen, finansierade med doktorandtjänst.

• Ledig anställning: Forskare i miljö- och resursekonomi

[2017-11-24] Institutionen för nationalekonomi med statistik söker en forskare i miljö- och resursekonomi. I anställningen ingår främst forskning men även undervisning, handledning eller andra administrativa uppgifter. Forskningen fokuseras på marina utmaningar. Anställningen är 2-årig med tillträde i september 2018. Sista ansökningsdag är 18 december 2017.

• Vårt hälsobeteende under lupp

[2017-11-17] Varför röker vi när vi vet att det är farligt? Varför motionerar vi inte fast vi vet att det är nyttigt? Och hur mycket kolhydrater bör vi egentligen äta för att fungera på bästa sätt? Forskningsområdet hälsoekonomi har många kunskapsluckor att fylla.

• Thomas Sterner skriver om ekonomiska styrmedel i Nature Energy

[2017-11-14] Professor Thomas Sterner, miljöekonom från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, medverkar med en ny artikel i den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature Energy.

• Vetenskapsrådet finansierar tre nya forskningsprojekt inom nationalekonomi

[2017-11-07] Inte mindre än tre forskningsprojekt vid Institutionen för nationalekonomi med statistik har nyligen beviljats forskningsanslag från Vetenskapsrådet. Drygt 11 miljoner kronor kommer under perioden 2018-2021 att fördelas på forskning inom tre olika områden.

• Ny forskning ska undersöka lärarens betydelse för elevers lärande

[2017-10-26] Hur viktig är lärarens insatser när det gäller elevers resultat? Undervisar lärare annorlunda för olika elever? Fokuserar lärare på de duktigare eleverna eller de mest stökiga? Nationalekonomen Andreea Mitrut har precis startat upp ett unikt forskningsprojekt i Rumänien om kvalitet i undervisningen och lärarens betydelse för elevers prestationer.

• Nudging får oss att äta mer vegetariskt

[2017-10-16] Maten vi äter har stor påverkan på miljön. Ny forskning från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet visar att vi med enkla metoder kan påverka restaurangbesökare att minska köttkonsumtionen till förmån för vegetarisk mat, med sänkta utsläpp av växthusgaser som följd.

• Johan Lybeck har gått ur tiden

[2017-10-11] Johan Lybeck (1944-2017) avled den 22 september. Johan blev professor i nationalekonomi vid Göteborgs universitet 1978.

• Ekonomipriset 2017: "Mycket stor praktisk betydelse för samhället"

[2017-10-10] Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne tilldelas i år Richard H. Thaler, University of Chicago, USA. Professor Olof Johansson-Stenman, prodekan på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet kommenterar årets ekonomipris.