• Hans Bjurek årets lärare på Handelshögskolan 2016!

[2017-03-20] Hans Bjurek, universitetslektor i nationalekonomi har för andra gången av Handelshögskolans studenter valts till årets lärare.

• Så funkar nudging

[2017-02-09] - Det unika är möjligheten att påverka människor fast de behåller sin valfrihet, alltså utan förbud. En viktig poäng är att nudging inte handlar om vad saker kostar, det har inga effekter för personernas ekonomi, säger Fredrik Carlsson, professor i nationalekonomi vid Göteborgs universitet. Han intervjuas i tidningen Extrakt om av forskningsprojektet Nudging for nature.

• Ledig anställning: Forskningsassistent

[2017-02-07] Institutionen för nationalekonomi med statistik söker en forskningsassistent för ett års arbete i det tvärvetenskapliga projektet Centrum för framtidens kemiska riskanalyser och styrning vid Göteborgs Universitet (FRAM). Sista ansökningsdag är 28 februari 2017.

• Ledig anställning: Projektledare med kommunikationskompetens

[2017-02-07] I juni 2018 arrangerar Institutionen för nationalekonomi med statistik den sjätte världskonferensen i miljö- och naturresursekonomi, WCERE. Nu söker vi en projektledare med kommunikationskompetens. Sista ansökningsdag är 28 februari 2017.

• Debatt: Så kan vårt beteende styras smartare

[2017-01-24] "Nudging är ett användbart verktyg för att påverka beteenden. Vi bör dra nytta av dess möjligheter att uppnå resultat utan de tvång och begränsningar för individen som traditionella metoder medför", skriver bland andra beteendeekonomen Christina Gravert i Svenska dagbladet.

• Utlysning av resestipendier för fältarbete i utvecklingsland

[2017-01-18] Du som är student i nationalekonomi kan söka resestipendium för fältarbete i samband med kandidat- eller masteruppsats. Sista ansökningsdag är 7 februari 2017.

• Nytt forskningsprogram: Omställning för ett klimatneutralt Sverige

[2016-12-19] Fyra miljöekonomer från Institutionen för nationalekonomi med statistik kommer att ingå i ett av forskningsstiftelsen Mistras största satsningar på klimatforskning.

• Thomas Sterner och Johan Rockström samlar forskare för lösningar på planetens utmaningar

[2016-12-15] Vilka ekonomiska och politiska åtgärder behöver vi för att klara av de globala miljöutmaningarna? Vad kan naturvetare lära av ekonomer och vice versa? Den 7-8 december samlade Thomas Sterner, professor i miljöekonomi, Göteborgs universitet och Johan Rockström, professor i miljövetenskap, Stockholm Resilience Center, 25 internationella miljöforskare till workshopen "Policies for Planetary Boundaries".

• Ska Sverige gå före i det internationella klimatarbetet?

[2016-12-12] Sverige är ett litet land men släpper ut mer koldioxid per capita än de flesta av världens länder. Miljörådsberedningen har föreslagit målet att Sverige ska bli koldioxidneutralt till år 2045. Är detta rätt väg att gå? Eller bör Sverige istället använda sina resurser globalt för att minska koldioxidutsläpp och oljeanvändning?

• Ledig anställning: 1-2 forskningsassistent(er) 50-100%

[2016-12-08] Vi söker nu 1-2 forskningsassistent(-er) på 50-100% med start snarast. Du kommer att assistera professor Randi Hjalmarsson i hennes forskning. Anställningen är tidsbegränsad, 6-12 månader med 50-100% omfattning. Sista ansökningsdatum är 9 december 2016.